Vanaf een bepaald bedrag kun je Gulden minimaal een maand, tot maximaal 3 jaar vastzetten met Witness. Simpel gezegd betekent dit dat je de transacties op de blockchain “witnessed”, oftewel bekijkt. Als beloning krijg je gratis Gulden. Je kunt het vergelijken met rente, maar dan vele malen hoger dan bij de bank.

Per witness ronde kun je 15,- Gulden per keer ontvangen. Hoe vaak je aan de beurt komt voor witness hangt af van het bedrag wat je hebt ingelegd en hoe lang je het vast zet. Hoe hoger het bedrag & hoe langer de looptijd, des te vaker je aan de beurt komt. Op ieder moment kun je de gratis Gulden naar je hoofdaccount overhevelen.

5000,- Gulden is het minimum wat je kunt inzetten en je bent verplicht dit bedrag een jaar vast te zetten. Vanaf 10.000,- Gulden kun je kiezen voor een maand of langer. Dat klinkt als een hoop geld, maar op het moment van schrijven ben je uiteraard nog voordelig uit.

Zelf een schatting maken met wat je exact kunt verdienen tegen de huidige koers? Check dan Dactual. In de Gulden wallet kun je dit ook zien, maar hier zie je dat de opbrengst wat lager is. Dit is ooit bewust gedaan, om geen al te hoog gespannen verwachtingen te creëren.

Wees er wel snel bij zolang de koers nog laag staat!

Benodigdheden

Om iedere transactie op de blockchain te witnessen ben je verplicht om 24 uur per dag online te zijn. Hiervoor heb je twee opties:

  1. Zelf doen – Sluit een kant en klaar ingerichte Raspberry Pi aan op je router/modem. Deze kun je kopen bij  Guldenshop Alle software die je nodig hebt staat hier al op geïnstalleerd, het enige wat je hoeft te doen is inpluggen, zelf je witness sleutels importeren en je bent klaar. Enige technische kennis is wel vereist, maar je kunt altijd terecht bij support.
  2. Laten doen – Heb je geen zin om in de techniek te duiken, kun je gebruik maken van de online dienst G-Dash Cloud, Geschreven door dezelfde persoon die de interface voor de RPi heeft ontworpen. Het enige wat je hier hoeft te doen is je witness sleutels importeren, alles wordt verder voor je geregeld.

Hier kun je een handleiding vinden voor Witness. Kom je er niet uit? Vraag dan raad in het #witness channel van de Gulden Communities.