In deze persoonlijke reactie licht Gulden oprichter Rijk Plasman een tipje van de sluier op over zijn plannen met de Gulden Blockchain. Gaan Gulden bezitters er straks op vooruit? Lees zelf:

“Goedemorgen, de discussie van gisteren heeft me nog wel even aan het denken gezet.

Ik kan me voorstellen dat onze toekomstplannen erg onduidelijk zijn en niet meer informatie erover geven is geen kwestie van onwil. We zijn het nog aan het uitwerken en gaan geen halve plannen delen. Dat hebben we niet met Witness gedaan en kijk hoe dat inmiddels draait.

Unity is een community gekozen project en zijn we vol aan het ontwikkelen, ook dat draait straks mooi soepel. Ik vind dat we wel een beetje vertrouwen hebben verdiend.

Maar goed, ik begrijp zeker in deze markt de behoefte naar duidelijkheid, nog meer het gevaar van onduidelijkheid. Ik zal dat proberen te geven. Daarbij wil ik meteen zeggen, ik ben gewoon benaderbaar in Slack, sommige mensen maken daar gebruik van en spreken mij gewoon aan als ze ergens mee zitten of iets willen weten. Doe dat gewoon, ipv zelf allemaal aannames doen en ervan uitgaan dat ik allemaal slechte plannen heb met Gulden.

Ik ben elke dag met Gulden bezig en wil dat nog velen jaren blijven doen, de enige intentie die ik heb is Gulden groot maken. Alleen is daar geen vaste methode voor, geen vaststaand plan, tijden veranderen nou eenmaal, je moet je aanpassen. Ook op het gebied van de valuta functionaliteit.

Natuurlijk zou ik het liefst alle bedrijven in Nederland aan de Gulden hebben, maar dat is nu eenmaal niet realistisch in deze fase. Dus moet je het realistisch maken, dat doe je niet door vast te houden aan het plan van 2 jaar geleden.

Er is een behoorlijke hoeveelheid kritiek op mij en dat hoort er nu eenmaal bij, er zijn velen verschillende verwachtingen en hoewel de kern toch echt decentraal is, zullen sommige mensen altijd naar mij blijven wijzen als degene die het moet regelen.

Nu wil ik dat zelf ook, dingen regelen, zoals ik zei Gulden groot maken. Laat me dat dan ook doen, ga niet bij iedere wijziging aan de kant staan schreeuwen dat het niet goed is, voor je überhaupt weet wat het is. De Gulden apps, Witness, de veiligheid, het is niet uit de lucht komen vallen…

Iedereen heeft een persoonlijk doel met Gulden en of dat nou winst is of vrijheid, bepaal voor jezelf wat dat is en laat je niet zo makkelijk beïnvloeden door mensen die misschien wel andere motieven hebben. Kijk vooral ook welke (actieve of juist niet) rol iemand heeft in het project, dat is vaak een goede graadmeter… Bedenk hoe makkelijk het is om negatief te zijn in een negatieve markt en neem je eigen verantwoordelijkheid.

Goed dat was de inleiding… Ik probeer met dit schema (EDIT: zie beeld bovenin dit bericht) de plannen rondom de nieuwe functionaliteit duidelijk te maken. Ik kan nog niet vertellen wat het precies is, wel dat het gebruik gaat maken van de blockchain en de currency. Het zal de currency (op de achtergrond) zelfs versterken en zorgen voor meer gebruik. Stel gerust vragen, ik zal ze proberen te beantwoorden.”

Met toestemming overgenomen van de gulden.com Slack, persoonlijke reactie door Rijk Plasman. 

4 antwoorden
 1. Arthur Verboon
  Arthur Verboon zegt:

  Heeft iemand van het team weleens overwogen om er een soort van stablecoin principe van te maken? Dit zou de acceptatie van meerdere partijen kunnen versnellen lijkt mij. Nu is volatiliteit nog een vermoedelijke rem op de ontwikkeling en acceptatie van de Gulden. De waarde van €0,45378 zou natuurlijk een hele mooie zijn. Dit is de originele waarde van de Nederlandse gulden bij de introductie van de gulden in 2002

  Beantwoorden
  • BarbRoos
   BarbRoos zegt:

   Ik moest ook even navragen wat een stablecoin was Arthur, maar dan ben je inderdaad oa het decentrale aspect kwijt, wat Onno zegt. Om er even op verder te gaan, stel, je legt de koers vast op 0,45 eurocent per Gulden. Dan moet je – aantoonbaar – de tegenwaarde in euro’s, als garantstelling bij bv een stichting Derdegelden onderbrengen. Nu zijn er ongeveer 480 miljoen Guldens in omloop. Als je dan uitrekent hoeveel euro’s je nodig hebt om te stallen, hmmm…Ik heb het niet in mijn zak 😉

   Beantwoorden
 2. Onno
  Onno zegt:

  Het idee klinkt leuk Arthur, tot je er over na gaat denken. Of even opzoekt wat een ‘stablecoin’ is.
  Op Wikipedia kom je dan vrijwel direct deze zin tegen: “Stablecoins backed by currencies or commodities directly are said to be centralized, whereas those leveraging other cryptocurrencies are referred to as decentralized.”

  “centralized” gaat gulden dus niet worden, dank je wel.

  Beantwoorden
 3. Paul
  Paul zegt:

  Het plaatje is een voorbode voor de toekomst, maar eerlijk gezegd zou er beter kunnen staan: “Applicatie A” – In de loop van de tijd zal er Applicatie B, C, D, E …… enz bij gaan komen.

  De Gulden als coin wordt de brandstof voor de transactie en daarmee zal het gebruik van Gulden toenemen. Een toenemend gebruik zal een positieve invloed hebben op de stabilisatie van de koers.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *